[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Våteksem kalles også hot spot eller akutt, lokal dermatitt og er en av de vanligste hudlidelsene hos hund. For å regnes som lokal må våteksemet involvere mindre enn 20 % av hundens hud. Vanlig størrelse på våteksem er 1 – 30 cm. i diameter. For at våteksem skal oppstå, må huden holdes fuktig over en viss tid. Vanlige utløsende faktorer er hyppig bading, varmt og fuktig vær, samt alle faktorer som får hunden til å slikke på seg selv. Det kan være insektbitt, flått, analkjertelbetennelse, smerter i ledd, allergi, mm. Hunder med lang og tett pels som golden retriver, newfoundlandshund, schäfer, collie, m.fl. er mer utsatt.

Symptomer
– Område der huden er rød og klissete og pelsen faller av
– Hunden slikker eller klør seg gjentakende på et område
– Ømt
– Sur lukt
– Våteksem sees ofte på hode, hals, nakke, lår og ved haleroten

Diagnose
Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse.

Behandling og prognose
For at huden skal gro må våteksemet få luft og tørke inn. Pelsen over og rundt våteksemet må barberes helt ned og den affiserte huden renses godt. Våteksem kan være veldig ømt og hunden kan trenge noe beroligende for å få gjort dette ordentlig. Dersom våteksemet ikke er større enn ca. en håndflate, vil det som regel være tilstrekkelig med barbering og deretter daglig rens med klorhexidin til det har tørket helt inn. Veterinæren kan i tillegg velge å bruke bakteriedrepende salve som f. eks. Fucidin. Det er viktig at hunden ikke får slikket på våteksemet, krage eller body må benyttes om hunden slikker. Unngå bading til våteksemet har grodd. Dersom våteksemet er stort eller har vært der en stund, kan det ha blitt infeksjon i tillegg. Antibiotika kan da være nødvendig. Avhengig av hva årsaken til våteksemet er kan smertestillende eller kløestillende benyttes. Prognosen for selve våteksemet er utmerket, men det er viktig å utrede om det er noen underliggende årsak, særlig hvis hunden får våteksem ofte.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]