Fôring av hund

Informasjonen og spørsmålene om fôring av hund på denne nettsiden er besvart av Royal Canin. Selskapet ble etablert i Frankrike i 1967 og leverer nå kvalitetsfôr til hund og katt i mer enn 90 land. Fôret selges ikke i dagligvarebutikker, men hos veterinærklinikker og dyrebutikker over hele landet, samt på nettet.

Hundens naturlige kosthold
Akkurat som for oss mennesker er sunt kosthold avgjørende for normal vekst og god helse hos hunden. Tamhunden, Canis Familiaris, er en såkalt alteter. Det vil si at hundens naturlige kosthold består av både kjøtt og plantevekster som grønnsaker, frukt, bær og korn.

Før i tiden, samt i de fattigere deler av verden, er det vanlig å fôre hunder kun med matrester. I dag handler det ikke lenger om at hunden skal overleve, men at den skal ha et best og lengst mulig liv som en del av familien. Ernæring hos hund er en egen vitenskap der det brukes mye ressurser på forskning. Dette har resultert i at hundene er friskere og lever lenger.

Produsenter av hundefôr
Det finnes mange produsenter og mange meninger når det kommer til hundefôr. Det anbefales å bruke et fôr fra en produsent som har en egen veteriærserie, dvs. spesialfôr til hunder med ulike helseplager/sykdommer. Disse produsentene har god dokumentasjon og kvalitetssikring av produktene sine. I tillegg jobber disse produsentene kontinuerlig med å forbedre fôr til friske hunder og hunder med ulike helseplager.

Spesialfôr ved sykdom
I dag finnes det også mange spesialfôr til hunder med ulike helseplager. Disse skal kun benyttes etter råd fra veterinær. Bruk av spesialfôr kan øke hundens livskvalitet og -lengde, samt begrense bruken av medisiner. Disse fôrene benyttes i en periode eller resten av hundens liv avhengig av hvilken lidelse hunden har. Eksempler på helseplager der spesialfôr benyttes er fordøyelsesproblemer, stivhet og leddplager, allergi og hudproblemer, urinstein, diabetes, nyreproblemer, mm.

Hunder kan inndeles i 5 grupper etter størrelse og idealvekt
- Ekstra små hunder (under 4 kg)
- Små hunder (4 - 10 kg)
- Mellomstore hunder (11 - 25 kg)
- Store hunder (26 - 44 kg)
- Meget store hunder (over 45 kg)

Med så store forskjeller på raser, størrelser, former og bruksområder sier det seg selv at hundene våre har svært ulike ernæringsbehov.

Fôret må tilpasses hunden
- Størrelse (miniatyr, liten, mellomstor, stor eller svært stor)
- Alder (valp, voksen, senior)
- Fysiologiske tilstand (overvekt, drektighet, melkeproduserende, aktivitetsnivå, bruksområde)
- Sykdommer (veterinæren kan anbefale spesialdietter ved ulike sykdomstilstander)

iStock_000008684720_Large

Kan hunden spise menneskemat? Hvor ofte bør hunden få mat? Hvordan leser man innholdsfortegnelesen på fôret? 

Ofte stilte spørsmål om fôring

iStock_000015825582_Large

I perioden valpen vokser er det ekstra viktig at den får en velbalansert diett. Feil fôring i denne perioden kan gi livslange helseproblemer.

Valp over 8 uker

iStock_000014096427_Large

Voksne hunder skal ha et fôr som er tilpasset rase og aktivitetsnivå. Hunder regnes som voksen fra de er 10 måneder til 2 år gamle avhengig av rase.

Voksen

old dog

Når hunden blir eldre trenger den mer proteiner for å ikke miste muskelmasse. Hunder regnes som senior når de fyller 5 - 8 år avhengig av rase.

Senior

family jack russel terrier

Drektige og diegivende tisper har et økt behov for energi og næringsstoffer. Man bør bytte fôr i god tid før fødsel, dvs. 2 - 3 uker før forventet fødsel.

Drektige, diegivende og valper under 8 uker

sportive dogs

Brukshunder og hunder med høyt aktivitetsnivå har behov for ekstra energi. Fôret bør være lettfordøyelig og inneholde næringsstoffer som styrker leddene.

Brukshunder

cavalier king charles

Det finnes spesialfôr for mange ulike sykdommer og helseplager. Disse kan øke hundens livskvalitet og -lengde, samt redusere bruken av medisiner. 

Veterinærdietter