Navlebrokk

Definisjon og årsak
Med brokk menes at det er hull i muskulatur eller en annen struktur som holder organer på plass. Dette resulterer i at organer kan presses ut av denne åpningen. Ved navlebrokk er det åpning i bukmuskulaturen ved navlen. Dersom hullet her er stort nok, kan deler av tarmene komme ut i brokkposen. Navlebrokk oppstår som oftest når hunden er valp. Det kan skyldes at tispen er uforsiktig når hun biter over navlestrengen etter fødsel eller være arvelig. Navlebrokk kan også dukke opp når som helst senere i livet, som følge av skader. Hannhunder rammes oftere enn tisper. Alle raser kan rammes, men navlebrokk sees hyppigere hos enkelte raser som pekingeser, airedale terrier og basenji.

Symptomer
Navlebrokket vil sees som en kul der navlen er. Hunden kan også få fordøyelsesproblemer dersom tarmer kommer i klem i brokkposen.

– Kul ved navlen. På valper vil ofte kulen bli mindre eller forsvinne helt når valpen ligger på ryggen eller man presser på kulen
– Kulen gjør som regel ikke vondt
– Nedstemt
– Nedsatt appetitt
– Går ned i vekt eller vokser mindre enn forventet (valper)

Diagnose
Veterinæren stiller diagnosen ved klinisk undersøkelse. Alle valper bør undersøkes for dette når de er på valpekontroll. Ved mistanke om at tarmer ligger i brokkposen, kan man ta kontrastrøntgen for å få oversikt over omfanget.

Behandling og prognose
Navlebrokk under 1 cm. anses som skjønnhetsfeil og behandles ikke. På små brokk kan brokkporten reduseres eller lukke seg helt etter hvert som hunden vokser. Større navlebrokk og navlebrokk som gir fordøyelsesproblemer bør opereres. Med mindre hunden har store plager, venter man med operasjon til rundt 6 måneders alder. Dette fordi man ikke ønsker å legge valper i narkose med mindre det er høyst nødvendig. Det lønner seg heller ikke å vente for lenge med operasjonen ettersom det da kan bli sammenvoksinger mellom tarmen og bukveggen som gjør operasjonen noe vanskeligere. Prognosen ved operasjon er god. I noen tilfeller er bukmuskulaturen svak og brokket kan åpne seg igjen. Hunder som har eller har hatt navlebrokk bør ikke benyttes i avl.