[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Definisjon og årsak
Cushing kalles også hyperadrenokorikisme og er en av de vanligste hormonelle forstyrrelsene hos hund. Skyldes en økning i nivået av kortisol som følge av overproduksjon i binyrene. Binyrene produerer kortisol og aldosteron og stimuleres av hormonet ACTH som produseres i hypofysen i hjernen. Økningen gjør at ulike metabolske prosesser blir hemmet og fører blant annet til forstyrrelser i fordøyelsen, urinveger og hud. Ca. 80-90 % av tilfellene av cushing skyldes en svulst i hypofysen som gir overproduksjon av ACTH og dermed også kortisol. Denne svulsten er nesten alltid godartet. De siste 10-20 prosentene skyldes svulst i binyrene, denne kan være god- eller ondartet. Dersom en hund behandles med kortison over lang tid, f. eks. pga. allergi, kan den også utvikle Cushing. Cushing sees nesten kun på hunder over 6 år.

Symptomer
– Drikker og tisser mer enn normalt
– Sulten/spiser mer enn normalt
– Overvekt
– Hengende buk
– Pelsløse områder. Ved barbering sees ofte at pelsen ikke vokser ut som normalt
– Mørkfarging av huden
– Tynn hud
– Infeksjoner og evt. kløe i huden
– Harde knuter i huden
– Slapp
– Muskelsvakhet
– Testiklene blir mindre
– Løpetid uteblir

Cushing kan med tiden gi komplikasjoner som:
– Diabetes
– Høyt blodtrykk
– Tungpustethet som følge av blodpropper i lungene
– Hjertesvikt
– Urinsten

Diagnose
Veterinæren får mistanke basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse. Videre er det nødvendig å ta urinprøve og blodprøve. Hunder med cushing har som regel kortisol i morgenurinen, samt tynn urin pga. økt drikkelyst. Dersom resultatet på disse styrker mistanken, er det vanlig å ta en ACTH stimuleringstest eller dexametasontest. Røntgen og ultralyd kan også være aktuelt. Dette gjelder særlig dersom man mistenker at svulsten sitter i binyrene siden ca. halvparten av disse er ondartet og kan spre seg til blant annet lunger.

ACTH stimuleringstest
Testen gjennomføres ved at det først tas en blodprøve. Deretter får hunden en sprøyte med kunstig ACTH. 2 timer etter dette tas en ny blodprøve. Hos hunder med Cushing stiger nivået av kortisol mer enn hos friske hunder.

Dexametasontest
Huden kan ikke ha fått kortison-behandling siste uken før denne testen da det kan gi falskt positivt resultat. Testen gjennomføres ved at det først tas en blodprøve. Deretter får hunden en sprøyte med dexametason. 3, 6 og 8 timer etter dette tas det nye blodprøver. Hos hunder med Cushing vil kortisol-nivået være forhøyet på prøven som blir tatt etter 8 timer.

Behandling og prognose
Den mest brukte medisinen mot cushing heter Vetoryl som hemmer kortisol-produksjonen. Dette er kapsler som gis av eier daglig resten av hundens liv. Dersom man slutter med medisinering vil kortisolnivået igjen stige. I starten må dosen tilpasses og det er da vanlig å ta oppfølgende ACTH stimuleringstest etter 10 dager, 4 uker og 12 uker. Når dosen er tilpasset, anbefales kontroll 2 – 4 ganger i året. De fleste hunder responderer godt på behandling. Ved for høy dose Vetoryl kan hunden få for lavt nivå av kortison og dermed symptomer på Addison. Typisk er plutselig slapphet og svakhet, besvimelse, oppkast og lav puls. Eier bør derfor alltid ha kortisontabletter tilgjengelig.
Dersom det er svulst i binyrene som er årsaken til cushing, kan det være aktuelt med operasjon. Denne operasjonen er komplisert og risikoen nokså høy.

Hunder som har utviklet cushing som følge av medisinering med kortison, kan ikke lenger få denne behandlingen. Prognosen avhenger da av den underliggende sykdommen som gjør at hunden har fått kortison og hvilke behandlingsalternativer som finnes.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]