Bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt)

Definisjon og årsak
Bukspyttkjertelen produserer bukspytt, insulin og glukagon. Bukspyttet er viktig for fordøyelsen og inneholder enzymer (amylase, lipase og trypsinogen) som bryter ned proteiner, karbohydrater og fett. Insulin og glukagon regulerer blodsukkeret. Bukspyttet skilles ut i begynnelsen av tynntarmen, kalt tolvfingertarmen. Det finnes både akutt og kronisk form av bukspyttkjertelbetennelse der den akutte formen er mest alvorlig. Hvis det blir akutt betennelse i bukspyttkjertelen kan bukspyttet lekke ut i buken i stedet for å skilles ut i tolvfingertarmen. Dette fører til at bukspyttet bryter ned kroppens eget vev, i praksis vil kroppen «fordøye seg selv». Akutt bukspyttkjertelbetennelse utløses som regel av skader/slag mot buken, tette utførselsganger fra bukspyttkjertelen, fettrikt måltid, fedme eller visse legemidler som kortison, tetracyklin, sulfonamid eller furosemid. Skorpionbitt kan også gi bukspyttkjertelbetennelse, men dette er lite aktuelt i Norge. Middelaldrende, fete hunder som er lite aktive er mest utsatt. Utsatte raser er cocker spaniel, dvergpuddel og dvergschnauzer. Tisper er mer utsatte enn hannhunder.

Symptomer akutt form
– Akutte brekninger og oppkast
– Nedsatt allmenntilstand
– Feber
– Nedsatt matlyst
– Vekttap
– Smerter i buken
– Strekker ut forbena og bøyer ryggen pga. buksmertene
– Dehydrering
– Diaré som kan være gulaktig eller blodig
– Gule slimhinner
– Rask puls
– Unormal pust

Ved kronisk form sees brekninger og oppkast og moderat nedsatt allmenntilstand over tid.

Diagnose
Diagnosen stilles ved hjelp av blodprøve. Røntgen og ultralyd kan være aktuelt for å se etter forandringer og skader i bukspyttkjertelen eller andre organer i buken.

Behandling og prognose
Akutt bukspyttkjertelbetennelse krever innleggelse på klinikk med væskebehandling. Antibiotika, blodoverføring og annen behandling kan også være nødvendig. Lettfordøyelig spesialfôr med lite fett og mye karbohydrater brukes til hunden er helt frisk. Prognosen er god med rask behandling. Uten behandling er prognosen dårlig. Dersom hunden i tillegg har endokrin eller eksokrin pankreasinsuffisiens er prognosen dårligere. Ved kronisk bukspyttkjertelbetennelse kan hunden som regel behandles hjemme med antibiotika (f. eks. Flagyl). Prognosen er god, men det er nødvendig med kontrollblodprøver og det kan ta mange uker før hunden blir helt frisk. For å unngå tilbakefall er det viktig å unngå fet mat og holde hunden slank.