[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Veterinærene får inn flere huggormbitt enn vanlig
Sol og sommer vekker huggormen, Norges eneste giftige slageart, fra vinterdvalen. Du kan møte på den i alt slags terreng og i hele landet med unntak av Finnmark. Så langt i år rapporterer veterinærene om at de har fått inn flere huggormbitt på hund enn det som er vanlig.

Ikke aggressiv
Huggormen kjennes igjen på det karakteristiske svarte sikksakkmønsteret på ryggen. Hunnene har som regel brun bunnfarge, mens hannene er mer grå. Noen er så mørke at det kan være vanskelig å se sikksakkmønsteret. I likhet med andre slangearter er huggormen vekselvarm. Er det kaldt i været blir den treg i bevegelsene. Derfor ser man ofte huggormen ligge og sole seg. Huggormen kan ikke høre, men merker vibrasjoner i bakken. Den er ikke aggressiv og biter kun hvis den føler seg truet. Det er energikrevende å lage gift slik at det for huggormen er best å spare giften til byttedyr som mus, lemen, frosker, firfisler, fugler, mm.

Slik merker du at hunden er bitt
Hunder blir som regel bitt fordi de er nysgjerrige og overrasker/skremmer huggormen. Ofte ser eier at hunden hopper til og/eller klynker. Hunder blir som regel bitt i ansiktet eller halsen, eventuelt på bena. Der hunden blir bitt hovner den opp, blir øm og man kan gjerne se to små hull etter gifttennene om man tar pelsen til side eller barberer. I tillegg kan hunden bli slapp, ustø og i noen tilfeller kollapse. Noen hunder kan få en allergi-liknende reaksjon på giften og gå i sjokk. Dette kan få fatalt utfall. Reaksjonen er ikke en allergisk reaksjon som hunder kan få ved f.eks. vepsestikk, men det frigjøres substanser som histamin, bradykini, serotonin og prostaglandin som gir symptomer som likner en allergisk reaksjon selv om dette i virkeligheten er en følge av forgiftningen. Noen eier har med seg kortison-tabletter tilfelle hunden blir bitt og de er langt fra veterinær. Disse tablettene beskytter ikke mot giften og hunden må uansett til veterinær. Ikke gi kortison uten å snakke med veterinær først.

Dra alltid til veterinær
Dersom hunden din blir bitt av huggorm skal den alltid til veterinær raskest mulig, ikke vent til hunden blir slapp eller hovner opp. Det er viktig at hunden får væskebehandling så fort som mulig for å unngå skader på nyrene. Giften skader blodkarene og i tillegg til nyrer kan organer som hjerte, lever, milt og bukspyttkjertel også skades. Med rask behandling blir de fleste hunder bra igjen.

Les mer om huggormbitt

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]