Løpetid

I løpetiden er tisper fruktbare og vil parre seg.

Hva er løpetid?
Ordet løpetid brukes om brunst hos tisper. I løpetiden/brunsten øker mengden kjønnshormoner som gjør tispen mer villig til å parre seg. Mot slutten av løpetiden vil tispen få eggløsning og kan bli drektig dersom hun parrer seg.

Når får hunden sin første løpetid?
Den første løpetiden kommer når tispen blir kjønnsmoden, vanligvis mellom 6 – 15 måneders alder avhengig av rase. De minste rasene er gjerne først ute, mens de aller største rasene kan være opp mot 2 år før den første løpetiden kommer.

Hvor ofte har hunden løpetid?
De fleste tisper har løpetid 2 ganger i året (hver 6. – 8. måned), men 1 – 3 ganger per år regnes som normalt.

Hvor lenge varer løpetiden?
Totalt varer en normal løpetid ca. 3 uker.

Hvordan merker jeg at tispen har løpetid?
Det første eier observerer er som regel blødning fra vulva. Man kan se dråper av blod på gulvet, i hundesengen eller direkte fra vulva. Noen tisper slikker seg mye slik at eier nesten ikke ser blod. Blodet har som regel en lys rødfarge i starten av løpetiden og får en mørkere, mer rødbrun farge utover i løpetiden. Vulva hovner opp i varierende grad. Hos mange tisper blir vulva minst dobbel størrelse og får en rødere farge.

Under løpetiden gjennomgår tispen hormonelle påvirkninger som kan påvirke matlyst, allmenntilstand og aktivitetsnivå. Det er vanlig at hun virker daffere og er mer kontaktsøkende. Hannhunder vil bli veldig interesserte. Etter hvert vil tispen stille seg opp når hun er i kontakt med hannhunder og flytte halen til siden. Det er viktig å være klar over at løpetiden nødvendigvis ikke er over selv om blødningen stopper. De fleste tisper har nesten sluttet å blø når de har kommet så langt ut i løpetiden at de er fruktbare.

Tisper kan bli slappe og nedstemte under eller etter løpetid.

Les også: 9 tips når hunden har løpetid

 

Er blødningen fra vulva det samme som menstruasjon hos menneske?
Nei. Menstruasjon hos menneske skyldes at livmoren gjør seg klar for å ta imot et befruktet egg. Dersom det ikke skjer noen befruktning støter livmoren ut det ubefruktede egget sammen med livmorslimhinnen og blod. Menstruasjon hos menneske sees ca. 2 uker etter eggløsningen, mens hos hund observeres blødning før eggløsningen. Blodet som sees hos tisper kommer fra skjeden, ikke fra livmoren.

Når kan tispen bli drektig?
De fleste tisper er mest fruktbare dag 11 – 15, men man bør holde tispen unna hannhunder helt til hun slutter å vise interesse.

Kommer tisper i overgangsalderen?
Nei. De fleste intakte tisper har løpetid hele livet. Imidlertid er det vanlig at løpetiden kommer sjeldnere og blødningen blir mindre når tispen blir eldre.

Hvilke hensyn bør jeg ta når hunden har løpetid?
– Aktivitet: hvis tispen er i form kan hun trenes som normalt. Dersom tispen virker redusert og har dårlig matlyst, skal man unngå ekstremt hard trening som jakt, hundekjøring, etc.

– Hold hunden i bånd. Tispen må holdes i bånd slik at hun ikke stikker av for å parre seg. Under løpetid kan tisper som vanligvis alltid holder seg rundt eier, også stikke av

– Gul sløyfe: for å signalisere til andre hundeeiere at du ønsker de skal holde avstand kan man feste en gul sløyfe på båndet eller halsbåndet. Dette kan være nyttig når hunden har løpetid

– Unngå blodflekker. For å unngå blodflekker inne i huset kan man bruke en tispetruse, bleie med hull til halen eller liknende

Fôr: dersom man ønsker å parre tispen bør man bytte fôr allerede ved løpetid.

Les også: 13 måter hunden din viser at den er glad i deg på

 

Hva skjer i kroppen under løpetid?
Løpetiden består av to faser, proøstrus og østrus.

Proøstrus

Nivået av hormonet østrogen stiger. Det første eier observerer er gjerne at tispen slikker seg mer enn normalt. Vulva hovner opp og det kommer lys, blodig utflod. I denne perioden modnes eggene i eggstokkene så de blir klare til eggløsningen. Proøstrus varer vanligvis 6 – 12 dager, men i noen tilfeller kan den vare så lenge som 28 dager. På slutten av proøstrus vil tispen begynne å stå stille for hannhunder og flytte halen til siden.

Østrus

Østrus er perioden tispen kan bli befruktet og varer i 5 – 9 dager, i enkelte tilfeller opptil 28 dager. Vanligvis er dette 11- 12 dager etter at eier oppdaget blødninger fra vulva. Eggløsningen starter ca. ett døgn inn i denne perioden som følge av en økning av et hormon kalt luteiniserende hormon. I østrus stiger også nivået av hormonet progesteron. Eggene kan leve inne i tispen og befruktes i opptil 4 døgn. Noen tisper fortsetter å blø, mens det hos andre slutter. Det er viktig å være klar over at løpetiden ikke nødvendigvis er slutt selv om tispen ikke blør lenger. Hos de fleste tisper er det lite blødninger de dagene hun er fruktbar.

Finnes det p-piller til hund?
Nei. Det finnes preparater som utsetter løpetiden en kortere periode (f.eks. Promon vet.). Disse anbefales kun brukt over kortere perioder hvis det er absolutt nødvendig. Slike preparater øker risikoen for jursvulster, livmorbetennelse og diabetes.

Hva gjør jeg dersom tispen ved et uhell har parret seg?
Det finnes preparater som gir abort hos hund (f.eks Alizin vet). Det er vanlig å vente minst 5 dager etter at hunden har parret seg før man behandler. Da har eggene festet seg i livmorveggen. Behandler man tidligere er det en liten sjanse for at hunden ikke aborterer. Dersom man ikke vet om hunden har parret seg kan man vente til ca. dag 28 og drektighetsundersøke. Behandlingen kan medføre ubehag og kvalme for tispen, forlenget løpetid, kortere intervall til neste løpetid og økt risiko for livmorbetennelse.

Les mer om abort.