Definisjon og årsak
Kneet er leddet mellom lårbenet (femur), det kraftigste av de to leggbena (tibia) og kneskålen (patella). Det finnes flere leddbånd (ligamenter) som holder kneleddet sammen og stabilt, blant annet korsbåndene. Hvert kne har to korsbånd, et fremre og et bakre. Ved skader på korsbånd hos hund er det nesten alltid det fremre korsbåndet som rammes. Skader på bakre korsbånd er sjeldne. Det fremre korsbåndet kan ryke helt eller delvis. Skader på korsbåndet oppstår etter uhell som fall, feiltråkk, henge fast poten, mm. Ofte har korsbånd som ryker en svakhet.

Ved korsbåndskade blir kneleddet ustabilt. Lårbenet og leggbenet kan skli frem og tilbake i forhold til hverandre i hundens lengderetning. Korsbåndsskader sees typisk hos hunder i 5-6 års alderen. Tisper rammes oftere enn hannhunder. Predisponerende faktorer er fedme, løse kneskåler, unormal benstilling og underliggende leddproblemer. En hund som har røket korsbåndet på det ene kneet har betydelig økt risiko for å ryke korsbåndet på det andre kneet også senere.

Symptomer
– Halthet som oppstår plutselig. Hunden vil ofte ikke tråkke på benet. Hos hunder som har hatt dårlige korsbånd over tid, kan haltheten være mindre tydelig. Disse er ofte veldig halte etter hvile for så å gå seg litt til når hunden beveger seg
– Hunden strekker ut det ene bakbenet når den sitter

Diagnose
Mistanke fattes ved å mønstre hunden, dvs. se hvordan den går. Har skaden skjedd nylig kan veterinæren ofte kjenne at kneleddet er væskefylt og varmt. På hunder med akutt korsbåndskade vil det ofte være mulig å utføre en såkalt skuffetest. Veterinæren kjenner da etter om det er mulig å forskyve lårbenet og leggbenet i forhold til hverandre. Testen krever ofte at hunden er sedert (bedøvet) slik at den slapper av i musklene. Korsbåndsskade vil ikke synes på røntgen, men det kan være nyttig for å utelukke andre årsaker til haltheten. Veterinæren vil som regel henvise tile en ortoped. Artroskopi er en teknikk der et lite kamera føres inn i leddet. På denne måten kan man se omfanget av skaden.

Behandling og prognose
Uten rask behandling kan det oppstå betennelse og slitasjeskader i kneleddet. Blant annet kan andre leddbånd eller menisken få slitasjeskader og gi store smerter. Valg av behandling avhenger av omfanget av skaden, hundens alder og bruksområde, samt eiers økonomi. Overvektige hunder må slankes. Svømming anbefales siden det ikke er så belastende for leddene. På lette selskapshunder med mindre korsbåndskader kan det være nok med hvile samt smertestillende og betennelsesdempende medisiner. Operasjon er høyst aktuelt og har oftest godt resultat. Det finnes mange ulike operasjonsteknikker. Prognosen som selskapshund er god. Veterinæren vil som regel anbefale å gi hunden et spesialfôr eller kosttilskudd med glukosamin og kondriotinsulfat som er gunstig for alle hunder med leddplager.