[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Veterinærinstituttet skal undersøke forekomsten av revens dvergbendelorm på Svalbard. Man vet at parasitten eksisterer på Svalbard, men det er første gang man kartlegger forekomsten. Prosjektet startet 1. mai 2016 og avsluttes ett år senere.

Hund, polarrev og mus vil bli undersøkt
Mus er viktige mellomverter og avgjørende for spredning av revens dvergbendelorm. Hund og polarrev er såkalte endeverter. Dette innebærer at parasitten utvikler seg til sitt voksne stadium som produserer og skiller ut egg.

Hindre spredning og smitte til mennesker
Resultatene av undersøkelsen vil bli brukt for å hindre spredning av revens dvergbendelorm. Det kan være aktuelt å kontrollere musebestanden og å lage nye rutiner for ormekurbehandling på hund. I tillegg er informasjon til lokalbefolkningen viktig for å hindre smitte til mennesker. Veterinærinstituttet ønsker samtidig å undersøke forekomsten av andre bendelormer, spolorm og trådorm hos polarrev og hund.

Fakta om revens dvergbendelorm
– Innvollsorm som er noen millimeter lang
– Lever i tynntarmen hos rovdyr som rev, hund, ulv, mår og katt
– Mus og andre gnagere er viktigste mellomverter. Hos disse danner bendelormen blærer i indre organer. Rovdyr smittes når de spiser smittede byttedyr
– Menneske kan også være mellomvert
– Revens dvergbendelorm er ikke farlig for reven/hunden, men kan være dødelig for mellomverten (inkludert menneske)
– Alle hunder som passerer grensen til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm

Les mer om revens dvergbendelorm

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]